Hoppa till sidans innehåll

Rapport efter RST vecka II

2017-07-25 18:36
Nedan summerar Daniel Sommerstein förra veckans flygning under RST II veckan. Låter som en underbar flygvecka på Långtora:
  • Uppdaterad: 2017-07-25 18:44

"Jag vill bara berätta kort om att vi hade en fantastisk RST-vecka förra veckan! Jag och Olle Ahlberg var anmälda sen tidigare och vi fick det stora nöjet att också få sällskap av Janne Rehn, Peter Biltz, Weine Falk och ett par dagar även Oscar Svensson och Jeremy HK.  Utöver dessa herrar var ju såklart även Bobo med, som ledare för veckan, som bansättare, hållare av briefings och coach – och co-pilot.

Vi flög 10-15-milabanor de fyra första dagarna, sen föll vädret ihop lite även om det var flygbart även på fredagen.  Det är verkligen en stor skillnad på att bara sikta på de bästa molnen när man flyger och att ha ett satt mål med en bana att följa och att flyga den så fort man kan.  Mitt fokus var väl egentligen främst på att ta mig runt banorna utan att riskera att landa ute.  Det är en intressant insikt att faktisk skicklighet i att flyga bara är en aspekt – att läsa väder och termik en annan och en tredje är att bedöma sin förmåga (och vädret) och därmed ”våga rätt” – att inte bara ta full höjd så fort man kan och att heller inte känna oro över att inte se hemmafältet.  Det är såklart också viktigt att hela tiden hålla koll på var man kan landa, vilket hela tiden behöver ses som en klar risk / verklighet.

Det är också en del annat viktigt som jag lärde mig under veckan:

  • Att deklarera en bana i Flarm
  • Att lägga och flyga efter en bana i XCSoar (och att uppdatera luftrummet däri)
  • Att jag tycker att det är svårt att kissa i högprestandaplanen
  • Hur en FAI-triangel ska se ut
  • Att jag klarar av att flyga 10 mil

Jag vill särskilt ta detta tillfället att tacka mina kompisar under veckan, det var jätteskoj att flyga ihop med er.  Bogsörerna ska också ha ett särskilt tack som alltid!  Stort tack till Olof Karlström som lärde mig att deklarera bana i Flarm med visst tålamod.  Jag vill tacka Jeremy som såg till att veckan blev det den skulle med gott ledarskap, tillgång till plan och uppbackning från klubben!  Och som alltid en positiv och uppmuntrande inställning!  Och kanske allra främst, Bobo, för gott humör, kanonbra briefings och kloka uppgiftsval!  STORT tack för allt stöd under veckan!

Jag har också under veckan klättrat mer än 100 placeringar på RST-totalen och hamnat på 10:e plats i SSFK-totalen.  Utöver det har jag nu egentligen klarat av alla krav för Silver-C’et – om jag nu bara kan hittar något intyg på min femtimmarsflygning. Annars får jag väl göra om det.  Inte så illa.  Och kan jag så kan du. Upp och flyg! "

 

Text: Daniel Sommerstein

Skribent: Daniel Sommerstein
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info