Hoppa till sidans innehåll

FAQ


Nyligen ställda frågor publiceras nedan. Kontakta utb(at)ssfk.se vid följdfrågor och ytterligare frågor om utbildning. Kontakta segelflyg(at)ssfk.se för frågor om provlektioner, medlemsskap mm.

 

Fråga: Jag är inbokad på kursveckor till sommaren men är sugen på att komma igång med flygandet så mycket som möjligt. Finns det någon som får och kan och vill köra några skolstarter med mig någon helgdag?

Svar: Kul att du är sugen på att komma upp. Vi har lärare inbokade varje helg och om du är där i tid kl. 9:00 så brukar det inte vara problem att hinna flyga flera starter med jourläraren. Om du vill vara säker på att läraren verkligen kommer (ibland blir det fel med planeringen), så kontaktar du denne direkt, via Aktivitetslistan i dokumentarkivet på hemsidan. (Det måsta vara en Jourlärare ej Jourcoach). En medlemsmatrikel borde du ha fått via mailen när du blev medlem; där hittar du telefonnummer och e-post. Annars får du den via e-post om du kontaktar utb(at)ssfk.se

 

Fråga: Tänkte börja med teori osv. under våren men såg i teorikurschemat att ni redan startat. Kan jag hoppa in i kursen nu?

Svar: Ja, det brukar finnas plats och du är välkommen att delta! Anmäl dig gärna i efterhand via fliken "Anmälan till kurs" till vänster. Om du redan vet att du vill gå en startpaketkurs och eventuellt vill fortsätta med segelflygcertifikat så fyll gärna i intresseanmälan som finns här. Därmed får du mer information skickad till dig.

 

Fråga: Jag tog nyligen en provlektion i segelflyg hos en annan klubb men vädret var inte på vår sida så det blev nästintill raka vägen ner till landningsbanan. Tänkte därför försöka testa på lite mer och tyckte att Startpaketet lät som en bra början. Därför har jag anmält intresse för denna kurs via ert formulär. Teorikursen som ingår, är det en del av de tre dagarna eller går man den separat vid ett annat tillfälle?

Svar: Ja, teorikursen är en del av de tre dagarna. Passa också på att anmäla dig till en specifik Startpaketkursvecka via fliken "Anmälan till kurs" till vänster. Dessa publiceras senast under april månad. 

  

Fråga: Jag är intresserad av att lära mig motorsegelflyg och såg att ni hade intensivkurser i segelflygning,. Har ni även dessa kurser om man vill lära sig motorsegelflyg eller är det enbart för segelflyg som intensivkurserna ges?

Svar: Roligt att du vill börja flyga! När det gäller motorsegelflyg så har vi speciella motorsegelflyglärare. Generellt kan sägas att i motorsegelflygutbildningen kommer lärare/elev överens om tider för flygningen, men det finns inga specifika intensivveckor. Därför måste du kontakta utb(at)ssfk.se för att få kontaktinformation till din specifika lärare. Det finns däremot intensivkurser när det gäller "vanligt" segelflyg. Kursschema fastställs under februari månad, så kontrollera vår hemsida löpande för mer info, www.segelflyg.nu och fliken ”Kursschema” under ”Utbildning och Prova på”. Vi brukar ha enstaka intensivveckor i april och juni samt flera veckor i juli.  

 

Fråga: Är teorikursen som går under vårterminen obligatorisk för att få certifikat?

Svar: Teorikursen som går under vårterminen är inte obligatorisk, utan den ger en möjligheten att hinna skriva alla teoriprov innan man kommer till fältet. För obligatoriska prov för att erhålla certifikat se flik ”Segelflygcertifikat” till vänster. Om du endast avser att gå startpaket, så hinns all teori med under startpaketet och inga prov är obligatoriska.

 

Fråga: Jag genomförde för knappt tio år sedan en segelflygutbildning men slutade sedan flyga. Jag är nu sugen på att börja igen och undrar om ni har några platser på teoriutbildning?

Svar: Det brukar finnas plats för alla som vill gå vårens teorikurs. Anmäl dig under fliken "Anmälan till kurs" till vänster. Om du redan vet att du vill gå en startpaketkurs och eventuellt vill fortsätta med certifikat så fyll gärna i intresseanmälan som finns här. Därmed får du mer information skickad till dig.  

 

Fråga: Jag är ungdom och undrar hur jag kan börja segelflyga?

Svar: Fint att du vill börja! Om du fyller 15-20 år det år du vill genomföra din flygning har vi en ungdomskurs. Se mer under fliken ”Ungdomskurs” till vänster. Det du gör först är att fylla i intresseanmälan som finns här. Därmed får du mer information skickad till dig. Undomskursen brukar gå av stapeln i början på augusti, exakta kursdatum publiceras i februari månad under fliken ”Kursschema” och anmälan görs via fliken "Anmälan till kurs" till vänster.

 

Fråga: Hur mycket får jag väga för att få segelflyga?

Svar: Segelflygplanen i vår klubb är dimensionerade för pilotvikter (framsits platsen) mellan 65 och 103 kg. Om man väger under 65 kg går det att lägga in blyviktklossar framme i planen, men endast till en viss gräns. Väger man under 50 kg brukar det vara svårt att hitta vikter och man får sitta i det bakre sätet bakom läraren. Då blir det istället längden och storleken på personen som blir begränsande, då man måste kunna spänna fast sig ordentligt med fastbindningsremmarna. Den övre gränsen på 103 kg går det tyvärr inte att göra något åt. Det går helt enkelt inte att flyga ur säkerhetssynpunkt, eftersom fastbindningsremmarna är dimensionerade för att klara en viss vikt och för att flygplanet blir farligt och svårt att flyga pga. tyngdpunktsläget. Det sista gäller även i det första fallet när man väger för lite. Fråga gärna mer om detta på utb(at)ssfk.se.

  

 

Uppdaterad: 31 MAR 2017 15:06
Skribent: Gloria

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info