Hoppa till sidans innehåll

FAQ utbildning


Fråga: Kan man göra utbildningen som kvällskolning hos er?

Svar: Vi har en frivillig miljögräns för att inte störa våra grannar runt fältet: Sista bogserstart från marken skall lätta från banan senast klockan 19. Så utbildning kvällstid kan vi inte tillhandahålla.

 Fråga: Jag har svårt att ta lediga dagar - kan jag göra detta kvällar och helger i stället?

 Svar: Se fråga ovan om kvällskolning. Beträffande helger: Under rubriken Segelflygcertifikat hittar du en sida om den praktiska utbildningen, dess etapper,  och hur mycket tid som behöver avsättas. Man kan generellt säga att vi har svårt att göra helgskolning i andra halvan av Etapp 1.  Enstaka elever kan om de avsätter många helger utbilda sig så (på helger), men det är inget SSFK rekommenderar, eller stället ut löfte om att genomföra. 

Fråga: Kan jag boka flyglektioner en viss tid?

 Svar: Nej. Som du ser på sidan Praktiska Flygövningar så är inte segelflygutbildning möjlig att genomföra på kommersiella villkor, som till exempel en bilskola. Det krävs att man är en grupp som hjälps åt. Väderberoendet och startmetoderna gör att det inte är en modell som vi kan ha. Det är heller inte så segelflygning med certifikat bedrivs. Man deltar som elev i utbildning hela kursdagar och gör flera lektioner. Vid dagens slut hjälper elverna till med återställning och vård av flygplan.

Det finns ett undantag: Om du vill genomföra utbildning hela vägen till ett certifikat begänsat till motorsegelflygplan (TMG) så kan vi genomföra det. Det tidsbokas då i stor del av utbildningen ungefär som vid en flygskola för motorflyg. Dock är det så att etapp 1 fortfarande med fördel genomförs i intensivform, dvs flera lektioner samma dag. Kontakta klubben viua mail om du är intresserad av denna utbildningsform.

 Fråga: Kan jag boka/reservera att flyga bara med en viss flyglärare?

 Svar: Nej och Ja. Generellt så ställer våra lärare upp ideellt och gör detta som ett fritidsintresse. Så de finns tillgängliga som lärare vissa kursveckor och kursdagar enligt ett för säsongen uppgjort schema. Så generellt är svaret nej. Men för andra halvan av etapp 1 i utbildningen och fram till tredje ensamflygningen så kräver utbildningsplanen att det är samma lärare som ansvarar för flygningen. Man får inte byta, så dår måste vi pussla ihop det.

Fråga: Jag har kommit till en utbildningsplatå verkar det som. Det går generellt inte framåt alls med [.... ]*. Jag börjar tro att jag kanske behöver få flyga med en annan lärare, men jag vill inte göra min nuvarande ledsen. Hur skall jag göra?

*) Ex: Landningsvarv, bogsering, utflytning, ..

 Svar: Inte så ovanligt som du tror. Prata med läraren direkt, eller med skolchefen ("C-SEL"). Alla våra lärare har stött på detta, och din lärare är förmodligen redan medveten om läget. Vi har lärare som har olika saker de är bra på att problemlösa när det går trögt. Till sist: I princip alla elever har något de fastnar i en utbildningsplatå med, så ett antal starter utan progress i något avseende skall man inte drabbas av misströstan över.

Fråga:  Det verkar vara så många moment och krångel med att utbilda sig, rent administrativt. Har ni någon lathund?

Svar: Ja. Se under Segelflygcertifikat -> Checklista för certifikat. Den leder dig rätt.

Uppdaterad: 04 SEP 2017 23:29
Skribent: Gloria

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info