Hoppa till sidans innehåll

Holger Uppgård 1926-2019 - In memoriam

20 JUL 2019 10:03
Den mångårige medlemmen och segelflygläraren Holger Uppgård har gått bort.
  • Uppdaterad: 21 JUL 2019 16:56

Holger Uppgård somnade in den första juli 2019.

Holger var under många år en aktiv segelflyglärare som speciellt vurmade för vidareutbildning av de som nyss tagit certifikat. Bördig från Åland har han varit medlem i SSFK "sedan urminnes tider" och fortsatte flyga långt upp i åren.

För nyare medlemmar kan nämnas att det var Holger och hans hustru Connie som uppförde det fritidshus som ligger i skogsudden på väg från klubbacken mot flygfältet.

Begravningen hålls i Vårfrukyrkan, Enköping Fredag 26 juli kl 10:00. Anmälan om deltagande i minnesstund till Fonus Enköping på 0171-21640.


In memoriam

Holger Uppgård har lämnat oss. Holger var en av klubbens äldsta medlemmar. Han flög på Skarpnäck från tidigt 1960- tal. Han var tidigt intresserad av sträckflygning, vilket inte var det lättaste med Skarpnäck som utgångspunkt. Han gjorde många försök att flyga femmilen. Jag minns att jag en gång hämtade honom på Gärdet i Stockholm efter ett försök att flyga till Norrtälje.

Holger var mycket entusiastisk inför klubbens flytt till Långtora, och han var den första medlemmen att köpa tomt och bygga en stuga intill flygfältet. Från Långtora gjorde han otaliga sträckflygningar och ännu fler försök. Han var under några år F- chef i klubben, en roll som han tog sig an med stor iver. Han bearbetade alla nyutbildade piloter för att få dem att flyga sträckor och rapportera till RST. Varje dag med sträckväder hade han förslag på sträckor som skulle passa nybörjarna.

Holger utbildade sig även till segelflyglärare, och många är de medlemmar som har gjort sina första starter med honom i baksätet. Han ryckte också ofta in som reserv när andra lärare fått förhinder.

Holger var intresserad av allt som flög. När övriga medlemmar avslutat sin verksamhet på kvällen kunde man ofta se honom med olika modellflygplan på fältet i solnedgången.

Klubben har förlorat en sann flygentusiast som inte bara var intresserad av flyget för egen del. Han var den som tog sig an de mindre erfarna medlemmarna och såg till att de utvecklades som piloter och att de trivdes i klubben.

Kalle Rydling


 

 

Skribent: Olof Karlström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08323799
E-post: This is a mailto link

Se all info