Hoppa till sidans innehåll

VSFG - Veteransektionen


I januari 2009 bildades en veteransegelflyggrupp inom SSFK – VSFG. Bakgrunden till bildandet var att SSFK:s styrelse på hösten 2008 av ekonomiska skäl hade beslutat att inte längre ha kvar några dukflygplan, dvs klubbens sista Bergfalke SE-TBT och  sista K8b SE-TCZ skulle avyttras eller ställas av.


Då dessa båda trotjänare fortfarande var i bra flygbart skick uppstod frågan bland flera medlemmar om det skulle vara möjligt att ”rädda” kvar dessa båda klenoder på Långtora utan kostnad för SSFK.

 

 

                            

                            K8-b, SE TCZ.                                 Fotograf okänd

 

Diskussionerna utmynnande i bildandet av VSFG som via ett avtal med SSFK ansvarar för verksamheten med dessa båda, numera benämnda, veteransegelflygplan.  Medlemsavgiften är 500 kronor per år och som VSFG-medlem flyger man Bergfalken och K8-an gratis. Medlemskapet är öppet för alla segelflygare i Sverige.  VSFG har i dagsläget ca 40 medlemmar. 

                  

               Bergfalke III, SE-TBT.                                            Foto: Pehr Zetterström


Målsättningen för  VSFG är att bevara och hålla de på Långtora befintliga äldre segelflygplanen i flygbart skick för sina medlemmar. 


Utöver dessa båda segelflygplan kan VSFG-medlemmarna till låg kostnad även flyga de på Långtora stationerade Olympia Meise SE-SHG samt Grunau Babyn SE-SML. Även Slingsbyn SE-SMD skall ingå i gruppen tillgängliga veteranflygplan men pga. brist på hangarplats är Slingsbyn för närvarande ej monterad.

 

      

       Olympia Meise, SE-SHG.


Med jämna mellanrum aktiveras veteranflygandet och vid vissa tillfällen inbjuds även andra veteransegelflygplanägare att med sina flygplan besöka Långtora och flera segelflygare från andra klubbar har också getts tillfälle att flyga ”gammelkärrorna”.


Sommaren 2009 deltog tre VSFG-medlemmar med Olympian i ett VGC-rally i Achmer utanför Osnabrück i Tyskland. Nästan 100 gamla veteransegelflygplan deltog och atmosfären var mycket trevlig och behaglig och tillfällen gavs att provflyga andra veterankärror. VGC står för Vintage Gliding Club och är en mycket populär del av segelflygandet med äldre och till oerhört fint skick renoverade segelflygplan.


Är du intresserad av att flyga veteransegelflygplan med ett glidtal på bara 1:16?
 
BLI MEDLEM I VSFG I SSFK!!!

 

   Veteranekipage inklusive mössa!

   Grunau Baby, SE-SML.

Uppdaterad: 04 MAR 2018 22:18 Skribent: Elias Nyberg

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08323799
E-post: This is a mailto link

Se all info