Hoppa till sidans innehåll

För redigerare


(Sidan är alltid under arbete) 

Här samlar webbgruppen information om redigering av hemsidan så att nya redigerare lättare kan komma in i jobbet.

Inloggning:

Logga in med din redigerainloggning som du fått via IdrottOnline genom att klicka på den lilla låssymbolen uppe till höger. När du har klickat på Logga in laddar sidan om och det dyker upp en grå liten ruta uppe till höger. Om det inte gör det, testa först att igen klikka på den lilla låssymbolen. Där ska det gå att välja Redigeraläge.

Om detta inte fungerar, beror det förmodligen på webbläsaren. Chrome är rekommenderat, men Firefox och Edge bör fungera. Det kan också bero på att du blockerar pop-up fönster via dina internet inställningar eller via ditt virusskydd. Ibland beror det på fullt cache minne. Läs på IdrottOnlines support sida.

Man kan även logga in med sitt personnummer. 

 

Logiskt tänk mappstrukturer i Mediaarkiv vs på hemsidan

Som det är uppbyggt nu så är dokument som visas i öppna dokumentarkivet samlade i Dokumentarkiv för medlemmar i Media mappen. Här försöker vi lägga filerna i samma mappstruktur som visas på hemsidan så att det inte blir förvirrande, försök se på hur det är gjort innan du lägger upp egna dokument  och anamma namngivning av filer som det är gjort tidigare.

Dokumentarkiv_FörRedigerare används för länkbilder, toppbilder etc.

Lasta alltid upp originalfilen (ex. doc, ppt), inte enbart pdf. Bra backup och alla redigerare ska kunna ta över. Men redigera så att originalfilen inte visas i dokumentarkivet. 

 

Länkar:

Markera texten du vill ha länkat och klicka infoga länk ovanför editeringsrutan. Om du inte ser några knappar alls mellan Toppbild och rutan du skriver i, beror detta på webläsaren. Där ska tex också finnas Bold/Italic och text valmöjligheter.

När du länkar är det bra att välja Målram: öppna i nytt fönster, så att din länkade sida inte "puttar bort" SSFKs hemsida när man klickar på länken. Sedan är det bara att länka till websida trycka OK. Gör gärna länktexte fetstilad och understruken. Samt testa att länken fungerar när du klickat på Spara och Publicera.

När vi länkar till filer, brukar vi först skapa en dokumentarkiv sida på hemsidan (som ska vara logisk med mappstrukturen i Media mapparna som nämnt ovan) och lägga filen eller filerna där. Vi länkar alltså alltid till en sida, aldrig direkt till en fil. Anledningen är att vi skiftar ut tex klubbhandboken och vill inte ändra på alla länkar till denna på hela sidan. Se hur det är gjort till exempel för Klubbhandboken som har fått sin egen sida på hemsidan, men den har gjorts osynlig i navigeringen. Länken till sidan ligger i "Våra regler". Då är det fritt fram att byta ut till nya versioner utan att behöva ändra länken.

 

Nyheter på framsidan:

I redigerastrukturen till vänster, högerklicka tex menyn SSFKs nyheter, som ligger under huvudmenyn Senaste nyheterna, och välj skapa ny. Man måste ange Rubrik och Ingress, men brödtext är inte nödvändig. Man kan välja att låta våra nyheter bli publicerade externt på tex Flygsportsförbundets nyheter, Segelflygets hemsida, det är väl kul med vissa stora nyheter som tex 116mila flygningen som gjordes sommaren 2010. Som det är inställt nu, hamnar nyheter efter publiceringsdatum, man måste alltså gå in i inställningsfliken i själva nyheten och ändra publiceringsdatum (ej skapdatum) för att flytta upp en nyhet som hamnat långt ner. När det är en stor bild kan det vara lämpligt att ändra antal nyheter på framsidan till färre, så att boxarna under inte hamnar så långt ner. Detta görs via menyn Boxinställningar för SSFKs nyheter.

 

Nyheter med redigeringsverktyg

I strukturen till vänster när man är i redigeraläge ligger en meny SSFKs nyheter under Senaste nyheter. För att skapa en ny nyhet, högerklickar man och väljer skapa ny. Varje nyhet hamnar då under + menyn SSFKs nyheter med egna redigeringsbehörigheter.

 

Boxar framsida

Alla sidor som har boxar på framsidan, Väder, Kalender...etc är samlade i redigeramenyn,  För medlemmar/För redigerare/Boxar framsida. Ses bara i redigerarläge.

Webkamera

Denna är placerad i Väder boxen. Inbäddning görs via webcam.io, inloggningen har Johan eller Gloria.

 

Bilder på framsidan:

Mall i Power Point för bilder till toppslideshow och knappar finns i mappen MALL i mediaarkivet för redigerare. Man kan spara som .svg fil, så blir det inga pixlar när man zoomar i text som man lagt på bilder.

Logos finns i mappen Logos SSFK både till vänster och i bildarkivet för medlemmar.

Rekommenderade storlekar bilder

  • Topplogga: 980 x 150 pixlar (valfri höjd beroende på vad man tycker är snyggast i höjdled)...använd mallen i Media mappen
  • Bilder under menyraden på startsidan: 780 x valfri höjd
  • Nyhetsbilder: 550 x valfri höjd
  • Anslagstavla: 195 x valfri höjd

Google docs formulär, excelinbäddningar

Se info i undermenyn Hantera Google Docs.

Färkoder

#0E5593 hex ssfk logo blå 14,85,147 rgb

#efefef hex grå bakgrund i boxar 239,239,239 rgb

#f4f4f4 hex grå bakgrund mellan boxar 244,244,244 rgb

ffffff vit
#000000 svart dfdff

Inställningar 2021-03-06:

Uppdaterad: 04 MAR 2018 22:18 Skribent: web(at)ssfk.se

ESVL_knapp


Snabblänkar:

Aktivitetslista, se myWebLog

Våra Regler (KHB, Prislista, etc)

WebbkartaRST_online_logo

olc_logoSäkerhetsinfo kollisionsvarning:


Släpvagnskalkylatorn


 

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08323799
E-post: This is a mailto link

Se all info