Hoppa till sidans innehåll

Teoriutbildning


För att kunna ta till sig den praktiska utbildningen på roligaste och snabbaste sätt är det viktigt att gå igenom teoriämnena Meteorologi, Navigation, Materiallära, Flygmedicin, Bestämmelser för civil luftfart (BCL), Flyglära och Radiotelefoni.

Teorikursen anordnas en kväll i veckan under våren* innan de praktiska kurserna startar. Det är engagerade segelflygare som utbildar i sina favoritämnen och det är både roliga och viktiga saker man får lära sig! Om man inte har möjlighet att närvara eller har kommit på att man vill börja flyga strax innan sommaren finns det möjlighet att gå igenom teorin under den praktiska utbildningen. Detta ställer dock mer krav på att man även läser mycket själv då all teori inte kan genomföras lika djupt som under vårens kurs. Teorikurs är alltså inte obligatorisk men den ger många fördelar.

 

                                                                                          Foto: Pehr Zetterström 

 

Teorikursschema för teorilektionerna finns under fliken "Teorikursschema" till vänster. Teorikursen börjar i januari och radiokursen brukar börja i slutet på april.

Radiokursen kommer att erbjudas efter det att teorikursen avslutats. Schema kommer längre fram att finnas under fliken "Teorikursschema" till vänster. Det finns lite olika alternativ som kan vara bra att läsa igenom redan nu i menyn Radiotelefoni.

 

Platsen för teori- och radiokursen är angiven i respektive kursschema, typiskt en lokal centralt i Stockholm.
*Not: Höst/Vinter 2018/19 försöker vi även ordna teoritillfällen i Enköpings kommun så att intresserade som bor nära Långtora flygfält har lättare att ta sig till teoritillfällena.

 

Grundpris för teorikurs och radiokurs finns i SSFKs prislista.

Kostnad för externa examinatorer för radiotelefoni tillkommer och ges kontant till examinatorer vid examinationstillfället:

     +500 kr R/T examinationsavgift (medtages kontant till R/T prov)

 

Kurslitteratur och hur du får tag i den beskrivs under fliken "Kurslitteratur" till vänster. 

 

Teori examination

Som det ofta är med teori, så måste den avslutas med prov. De prov som är obligatoriska för att kunna få ett certifikat är:

     - Prov Bestämmelser som ska genomföras före första ensamflygningen.

     - Radiotelefoniprov inklusive svenskt eller engelskt språkprov.

     - Slutprov i alla övriga teoriämnen.

Proven kan antingen genomföras under vårterminens teorikurs eller på flygfältet med din segelflyglärare.

Bestämmelse- och slutprovet baseras på frågor från en frågebank som finns i menyn till vänster. Bestämmelse-provet kan även baseras på utdelat material om provet utförs under vårens teorikurs.

Radiotelefonikursen baseras endast på kursmaterial som används under radiokursen och examinationsförfarandet beskrivs utförligt i underrubriken "Radiotelefoni" till vänster.

 

Anmälan

Anmälan till teorikurs och radiokurs görs under fliken "Anmälan till kurs" till vänster. 

Uppdaterad: 31 OKT 2017 10:43 Skribent: Peter

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08323799
E-post: This is a mailto link

Se all info