Hoppa till sidans innehåll

FAQ utbildning


FAQ 0: Vad kostar det att utbilda sig?
FAQ 1
: Jag är ungdom och undrar hur jag kan börja segelflyga?
FAQ 2: Hur mycket får jag väga för att få segelflyga?
FAQ 3: Är teorikursen som går under vårterminen obligatorisk för att få certifikat?
FAQ 4: Jag är inbokad på kursveckor till sommaren men är sugen på att komma igång med flygandet så mycket som möjligt. Finns det någon som får och kan och vill köra några skolstarter med mig någon helgdag?
FAQ 5: Tänkte börja med teori osv. under våren men såg i teorikurschemat att ni redan startat. Kan jag hoppa in i kursen nu?
FAQ 6: Jag är intresserad av att lära mig motorsegelflyg och såg att ni hade intensivkurser i segelflygning. Har ni även dessa kurser om man vill lära sig motorsegelflyg eller är det enbart för segelflyg som intensivkurserna ges?
FAQ 7: Jag genomförde för knappt (X) år sedan en segelflygutbildning men slutade sedan flyga. Jag är nu sugen på att börja igen och undrar om ni har några platser på teoriutbildning?
FAQ 8: Kan man göra utbildningen som kvällskolning hos er?
FAQ 9: Jag har svårt att ta lediga dagar - kan jag göra detta kvällar och helger i stället?
FAQ 10: Kan jag boka flyglektioner en viss tid?
FAQ 11:  Kan jag boka/reservera att flyga bara med en viss flyglärare?
FAQ 12: Jag har kommit till en utbildningsplatå verkar det som. Det går generellt inte framåt alls med [.... ]. Jag börjar tro att jag kanske behöver få flyga med en annan lärare, men jag vill inte göra min nuvarande ledsen. Hur skall jag göra?
FAQ 13: Det verkar vara så många moment och krångel med att utbilda sig, rent administrativt. Har ni någon lathund?

 


 Fråga 0: Vad kostar det att utbilda sig?

Svar: Se Dokumentet Checklista för Certifikatelever. I slutet av det finns en sammanställning av alla olika kostnader i ungefärlig nivå.

Fråga 1: Jag är ungdom och undrar hur jag kan börja segelflyga?

Svar: Fint att du vill börja! Om du fyller 15 år det år du vill börja flyga så kan deltaga i våra kurser. Det skiljer sig altså från "mopedålder" då födelsedagen (15) skall infalla under kalenderåret. Man kan alltså vara 14 när man börjar kursen om man fyller under andra halvan av året. Själva certifikatet efter utbildningen utfärdas av Transportstyrelsen tidigast för dagen du fyller 16.

I menyn till vänster hittar du information under Segelflygcertifikat. Du behöver tillstånd från båda vårdnadshavarna om du är under 18 för att påbörja den praktiska delen av utbildningen.

Fråga 2: Hur mycket får jag väga för att få segelflyga?

Svar: Segelflygplanen i vår klubb är dimensionerade för pilotvikter (framsits platsen) mellan 65 och 103 kg. Om man väger under 65 kg går det att lägga in blyviktklossar framme i planen, men endast till en viss gräns. Väger man under 50 kg brukar det vara svårt att hitta vikter och man får sitta i det bakre sätet bakom läraren. Då blir det istället längden och storleken på personen som blir begränsande, då man måste kunna spänna fast sig ordentligt med fastbindningsremmarna. Den övre gränsen på 103 kg går det tyvärr inte att göra något åt. Det går helt enkelt inte att flyga ur säkerhetssynpunkt, eftersom fastbindningsremmarna är dimensionerade för att klara en viss vikt och för att flygplanet blir farligt och svårt att flyga pga. tyngdpunktsläget. Det sista gäller även i det första fallet när man väger för lite. Fråga gärna mer om detta på utb(at)ssfk.se.

Fråga 3: Är teorikursen som går under vårterminen obligatorisk för att få certifikat?

Svar: Teorikursen som går under vårterminen är inte obligatorisk, utan den ger en möjligheten att hinna skriva alla teoriprov innan man kommer till fältet. För obligatoriska prov för att erhålla certifikat se flik ”Segelflygcertifikat” till vänster. Om du endast avser att gå startpaket, så hinns all teori med under startpaketet och inga prov är obligatoriska.

Fråga 4: Jag är inbokad på kursveckor till sommaren men är sugen på att komma igång med flygandet så mycket som möjligt. Finns det någon som får och kan och vill köra några skolstarter med mig någon helgdag?

Svar: Kul att du är sugen på att komma upp. Vi har lärare inbokade varje helg och om du är där i tid kl. 9:00 så brukar det inte vara problem att hinna flyga flera starter med jourläraren. Om du vill vara säker på att läraren verkligen kommer (ibland blir det fel med planeringen), så kontaktar du denne direkt, via Aktivitetslistan i dokumentarkivet på hemsidan. (Det måsta vara en Jourlärare ej Jourcoach). En medlemsmatrikel borde du ha fått via mailen när du blev medlem; där hittar du telefonnummer och e-post. Annars får du den via e-post om du kontaktar utb(at)ssfk.se

Fråga 5: Tänkte börja med teori osv. under våren men såg i teorikurschemat att ni redan startat. Kan jag hoppa in i kursen nu?

Svar: Ja, det brukar finnas plats och du är välkommen att delta! Anmäl dig gärna i efterhand via fliken "Anmälan till kurs" till vänster. Om du redan vet att du vill gå en startpaketkurs och eventuellt vill fortsätta med segelflygcertifikat så fyll gärna i intresseanmälan som finns här. Därmed får du mer information skickad till dig.

Fråga 6: Jag är intresserad av att lära mig motorsegelflyg och såg att ni hade intensivkurser i segelflygning. Har ni även dessa kurser om man vill lära sig motorsegelflyg eller är det enbart för segelflyg som intensivkurserna ges?

Svar: Roligt att du vill börja flyga! När det gäller motorsegelflyg så har vi speciella motorsegelflyglärare. Generellt kan sägas att i motorsegelflygutbildningen kommer lärare/elev överens om tider för flygningen, men det finns inga specifika intensivveckor. Därför måste du kontakta utb(at)ssfk.se för att få kontaktinformation till din specifika lärare. Det finns däremot intensivkurser när det gäller "vanligt" segelflyg. Kursschema fastställs under februari månad, så kontrollera vår hemsida löpande för mer info, www.segelflyg.nu och fliken ”Kursschema” under ”Utbildning och Prova på”. Vi brukar ha enstaka intensivveckor i april och juni samt flera veckor i juli. 

Fråga 7: Jag genomförde för knappt tio år sedan en segelflygutbildning men slutade sedan flyga. Jag är nu sugen på att börja igen och undrar om ni har några platser på teoriutbildning?

Svar: Det brukar finnas plats för alla som vill gå vårens teorikurs. Anmäl dig under fliken "Anmälan till kurs" till vänster. Om du redan vet att du vill gå en startpaketkurs och eventuellt vill fortsätta med certifikat så fyll gärna i intresseanmälan som finns här. Därmed får du mer information skickad till dig. 

Fråga 8: Kan man göra utbildningen som kvällskolning hos er?

Svar: Vi har en frivillig miljögräns för att inte störa våra grannar runt fältet: Sista bogserstart från marken skall lätta från banan senast klockan 19. Så utbildning kvällstid kan vi inte tillhandahålla.

Fråga 9: Jag har svårt att ta lediga dagar - kan jag göra detta kvällar och helger i stället?

 Svar: Se fråga ovan om kvällskolning. Beträffande helger: Under rubriken Segelflygcertifikat hittar du en sida om den praktiska utbildningen, dess etapper,  och hur mycket tid som behöver avsättas. Man kan generellt säga att vi har svårt att göra helgskolning i andra halvan av Etapp 1.  Enstaka elever kan om de avsätter många helger utbilda sig så (på helger), men det är inget SSFK rekommenderar, eller stället ut löfte om att genomföra. 

Fråga 10: Kan jag boka flyglektioner en viss tid?

 Svar: Nej. Som du ser på sidan Praktiska Flygövningar så är inte segelflygutbildning möjlig att genomföra på kommersiella villkor, som till exempel en bilskola. Det krävs att man är en grupp som hjälps åt. Väderberoendet och startmetoderna gör att det inte är en modell som vi kan ha. Det är heller inte så segelflygning med certifikat bedrivs. Man deltar som elev i utbildning hela kursdagar och gör flera lektioner. Vid dagens slut hjälper elverna till med återställning och vård av flygplan.

Det finns ett undantag: Om du vill genomföra utbildning hela vägen till ett certifikat begänsat till motorsegelflygplan (TMG) så kan vi genomföra det. Det tidsbokas då i stor del av utbildningen ungefär som vid en flygskola för motorflyg. Dock är det så att etapp 1 fortfarande med fördel genomförs i intensivform, dvs flera lektioner samma dag. Kontakta klubben viua mail om du är intresserad av denna utbildningsform.

Fråga 11: Kan jag boka/reservera att flyga bara med en viss flyglärare?

 Svar: Nej och Ja. Generellt så ställer våra lärare upp ideellt och gör detta som ett fritidsintresse. Så de finns tillgängliga som lärare vissa kursveckor och kursdagar enligt ett för säsongen uppgjort schema. Så generellt är svaret nej. Men för andra halvan av etapp 1 i utbildningen och fram till tredje ensamflygningen så kräver utbildningsplanen att det är samma lärare som ansvarar för flygningen. Man får inte byta, så dår måste vi pussla ihop det.

Fråga 12: Jag har kommit till en utbildningsplatå verkar det som. Det går generellt inte framåt alls med [.... ]*. Jag börjar tro att jag kanske behöver få flyga med en annan lärare, men jag vill inte göra min nuvarande ledsen. Hur skall jag göra?

*) Ex: Landningsvarv, bogsering, utflytning, ..

 Svar: Inte så ovanligt som du tror. Prata med läraren direkt, eller med skolchefen ("C-SEL"). Alla våra lärare har stött på detta, och din lärare är förmodligen redan medveten om läget. Vi har lärare som har olika saker de är bra på att problemlösa när det går trögt. Till sist: I princip alla elever har något de fastnar i en utbildningsplatå med, så ett antal starter utan progress i något avseende skall man inte drabbas av misströstan över.

Fråga 13:  Det verkar vara så många moment och krångel med att utbilda sig, rent administrativt. Har ni någon lathund?

Svar: Ja. Se under Segelflygcertifikat -> Checklista för certifikat. Den leder dig rätt.

Uppdaterad: 25 MAR 2018 16:47 Skribent: Gloria

ESVL_knapp


Snabblänkar:

Aktivitetslista, se myWebLog

Våra Regler (KHB, Prislista, etc)

WebbkartaRST_online_logo

olc_logoSäkerhetsinfo kollisionsvarning:


Släpvagnskalkylatorn


 

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08323799
E-post: This is a mailto link

Se all info