Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Vad är segelflyg ?


Pila fram genom lufthavet som en svala med tvära svängar och dykningar, eller glid majestätiskt som en duvhök fram över åkrar, sjöar och skogar. I ett segelflygplan kan du välja hur du vill vistas bland molnen (Foto: Marcus Lewold).

  

Dagens segelflygplan är resultatet av hundra år av forskning i aerodynamik och materiallära. Ett modernt segelflygplan med en van pilot har inga problem att flyga i timtal och färdas sträckor på upp emot 50 mil eller mer, helt utan hjälp av en motor.

 

Segelflygplanet behöver hjälp den första biten upp från startbanan. Segelflygplanet bogseras upp till lagom höjd av ett motorflygplan eller med en vinsch.

 

        Startande segelflygplan och fina cumulusmoln på himmelen. Foto: P. Zetterström 

 

Sedan släpper piloten bogserlinan och börjar leta efter termiken. Termik är varma uppvindar som bildas över markytor som värms upp av solen. Ett sätt att se var sådana uppvindar finns kan vara att titta på var moln bildas. Molnen är nämligen varm luft som stigit upp, men som på kallare höjd har kondenserats så att vattnet bildat ett moln. De bästa molnen för segelflyg kallas cumulus.
Att lära sig flyga ett segelflygplan är förhållandevis enkelt. De flesta segelflygplan är mycket lättflugna, och efter ca. två veckors träning får eleven pröva att flyga själv utan lärare. Men att lära sig hitta termiken så att segelflygaren kan hålla sig flygande timmar i sträck och färdas långa sträckor – det kräver många år av övning.

 

          Flygbogsering upp till molnen.                                        Foto: Barbara Silén

 

Många segelflygare satsar på att ständigt flyga längre sträckor till områden långt bortom det egna hemmafältet. Det är inte ovanligt att "landa ute", dvs. när termiken är svår att få tag i, så måste segelflygaren välja att landa på ett annat flygfält eller på en bondes åker. Efter en utelandning demonteras flygplanet och transporteras hem i en avlång vagn.

 

          Hämtning av utelandare.                                               Foto: Staffan Trägårdh

 

Andra föredrar att lära sig flyga avancerat och utnyttjar segelflygplanets styrka och smidighet till att loopa, spinna och rolla fram genom lufthavet.

 

                  Avancerad flygning.                                                   Foto: Peder Ek

 

Därför är segelflyg en bred sport, som ger piloten många möjligheter att utveckla sitt flygande. Många segelflygare lockas inte bara av ensamheten bland molnen, utan också av gemenskapen i flygklubben. Segelflyg handlar mycket om samarbete. Tillsammans kontrollerar medlemmarna flygplanens kondition och man hjälps åt för att snabbare komma upp i luften. Alla arbetar tillsammans för att uppnå samma mål. Att få flyga som fåglarna.

 Text av Roland Zuiderveld

 

             Landande ensitsigt segelflygplan. 

Uppdaterad: 31 MAR 2017 15:06 Skribent: Gloria

ESVL_knapp


Snabblänkar:

Aktivitetslista, se myWebLog

Våra Regler (KHB, Prislista, etc)

WebbkartaRST_online_logo

olc_logoSäkerhetsinfo kollisionsvarning:


Släpvagnskalkylatorn


 

Postadress:
Stockholms SFK - Flygsport
Box 888
10137 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08323799
E-post: This is a mailto link

Se all info